Offentlig meddelelse: Sådan viser vi vores kærlighed for dyrene i Cirkus Trapez

Hos Cirkus Trapez oplever vi ofte, at folk er interesserede i, hvordan vi behandler vores dyr, og om de har det godt. Vi bliver rigtig glade, når vi oplever, at andre går op i, hvordan vores dyr har det, for det vidner om, at der er flere, der deler vores store interesse i dyrene og, ligesom os, ønsker, at de lever et godt og sundt liv.

I denne bekendtgørelse kan du læse om:

  • Cirkus Trapez’ store respekt for de lovkrav, der gælder cirkusdyr.
  • Hvordan vi hos Cirkus Trapez altid bestræber os på at tænke videre end lovkravene, så livskvaliteten for vores dyr ikke blot er betinget af formelle krav, men også af vores ønske om at skabe gode vilkår for vores dyr.

I bekendtgørelsen tager vi udgangspunkt i vores behandling af henholdsvis vores elefant Ramboline, vores heste og vores kameler.

Ramboline

Den 23. marts 2018 vedtog regeringen, at det ikke længere skal være tilladt at holde elefanter i cirkus. Imidlertid har vi hos Cirkus Trapez den 26. marts fået en ikke-tidsbegrænset dispensation til at beholde vores elskede Elefant Ramboline i Cirkus Trapez. Herved har Ramboline også fået dispensation fra lovkravet om, at elefanter skal holdes i sociale harmoniske grupper.

Dispensationen skyldes, at Fødevarestyrelsen, som har haft en repræsentant ude hos os, har vurderet, at Ramboline trives og har et godt liv. Dertil har Ramboline et nært forhold til sin ejer Bernhard Kaselowsky og ikke mindst til kamelerne, som Ramboline har opbygget et særdeles tæt forhold til.

Rambolines dagligdag

Ifølge dansk lov skal folde, der benyttes af elefanter under turnéer, have et areal på mindst 100 m2, mens folde, der er tilknyttet faste anlæg skal have et areal på mindst 200 m2. Vi sørger altid for, at Ramboline har rigtig godt med plads, så Rambolines foldarealer er stort set altid langt over de lovmæssige minimumskrav. Dertil kommer Ramboline tit med i skoven og på stranden, når der er skov og strand i nærheden af vores opholdssted.

Ifølge dansk lov skal elefanter dagligt motionere i mindst 2 timer eller have fri bevægelse på sin fold. Vi synes, at 2 timers motion er i underkanten, så Ramboline får lov til at gå rundt hele dagen på sin fold, på nær de 5 min. om dagen, hvor hun optræder. Vi ser nemlig ingen grund til, at Ramboline skulle opholde sig andre steder (såsom i dens transportvogn).

Nogen har måske bemærket, at Ramboline har en metalkæde i sin stødtand. Denne kæde gør ikke ondt på Ramboline, og den hænger helt løst. Grunden til at hun går med den, er, at det er lovpligtigt, at folde, der benyttes af elefanter under turnéer, skal være indhegnet af et elektrisk hegn samt et yderligere hegn, der etablerer en sikkerhedsafstand på mindst 2 m mellem elefantfolden og det område, som publikum har adgang til. Hvis ikke Ramboline har kæden på, kan hun ikke mærke stød i hegnet, og det er hun nødt til at gøre, da lovkravet om et elektrisk hegn ellers ikke ville være efterlevet korrekt. Med andre ord gør Rambolines metalkæde, at det elektriske hegn har samme effekt for Ramboline som for alle de mange tusinde dyr, der på danske bondegårde er indhegnet af et elektrisk hegn.

Ville Ramboline ikke have det bedre i et reservat?

Det spørgsmål er vi flere gange blevet stillet.

Vi ville aldrig beholde Ramboline, hvis ikke vi mente, at hun har det godt. Og det er vi sikre på, hun har. Det er fejlagtigt at tro, at alle dyr – uanset omstændigheder – vil have det bedre på reservat.

Der er intet, der tyder på, at Ramboline ville have det bedre i et reservat. De fleste reservater er afhængige af turistpenge og derfor af deres egen popularitet. Det betyder, at selvom nogle elefanter lider pga. manglende medicinsk behandling, så får de i reservater ofte ikke den nødvendige behandling, da de ikke bliver kontrolleret af nogen. Ofte kan elefanterne i reservater ikke på kommando løfte deres fod i luften i et minut, så de kan blive undersøgt ordentligt. Det gør det umuligt for reservatets ansatte at hjælpe elefanten igennem en normal medicinsk undersøgelse, som de fleste zoologiske haver og cirkusser udfører på daglig basis. I reservaterne er elefanterne derfor typisk nødt til at få behandlinger med brug af farlige bedøvelsesmidler – og ofte forsømmes elefanter helt fra de nødvendige behandlinger.

I institutioner som cirkusser og zoologiske haver får elefanter regelmæssige tjek, ligesom de får den regelmæssige behandling, hver gang der er behov for det.

Hvad angår Ramboline, ville hun højst sandsynligt være blevet skudt, hvis ikke det var fordi, hun som 2-årig kom i menneskelig varetægt. Ramboline kommer nemlig fra et område i Zimbabwe, hvor der boede mennesker meget tæt på, som skød elefanterne. De skød bl.a. flere af de elefanter, Ramboline holdt til sammen med – desværre også Rambolines mor.

Ramboline har derfor altid være vant til at omgås mennesker, ligesom hun har været vant til cirkuslivet. Det er videnskabeligt bevist, at elefanter og andre dyr, der er vant til et sådant liv, trives og ikke har stress.

Læs nogle af studierne her:

Her kan du se en video, hvor en erfaren elefanttræner taler om problemet med reservater og elefant-fodpleje: https://www.facebook.com/TheWalkingElephant/videos/732240623612097/

Vores heste

Der har tidligere været fokus på en af vores heste, som nogen syntes var meget tynd. Det var den også, og det var der en klar grund til. Inden vi købte hesten, var den af en dyrlæge blevet erklæret syg (hvilket vi har en dyrlægeerklæring på). Dertil havde den en knækket tand og et skævt gebis, som gjorde, at den ikke var glad for at spise. Mange ville nok have forlangt pengene tilbage for hesten, da de fandt ud af, at den havde været syg fra start af, men i Cirkus Trapez valgte vi at beholde den for at give den det bedst mulige liv.

Selvfølgelig har vi forsøgt at fodre hesten, ligesom vi har fodret vores andre heste – og ligesom man almindeligvis fodrer heste. Når vi skriver ”selvfølgelig”, skyldes det, at det jo aldrig ville være i vores interesse at vanrøgte en hest. En underernæret hest, som er syg, kan ikke performe i et cirkus og udføre sine numre ordentligt. Det ville altså ikke – selv ud fra et rent forretningsmæssigt perspektiv – kunne betale sig for Cirkus Trapez at vanrøgte heste.

Faktisk er vi hos Cirkus Trapez tidligere blevet anklaget for vanrøgt af heste, men vi er aldrig blevet dømt – netop fordi der ikke var hold i anklagerne. Hesten var syg i forvejen og var ikke tilstrækkelig modtage over for mad.

Vores kameler

Når det kommer til vores kameler, sørger vi selvfølgelig også for altid at efterleve de lovbestemmelser, der gælder. Det betyder også, at vi indimellem transporterer kameler, der er højdrægtige eller nyfødte. Det er nemlig af EU vedtaget, at dette er tilladt at gøre, da kameler i cirkus er vant til transport og derfor ikke lider nogen last af transport – heller ikke selvom de er højdrægtige eller nyfødte.

Dertil kender vi vores kameler godt, og vi ville med det samme være klar over det, hvis de udtrykte misbehag ved transporten.

Her fremgår EU’s regler om transport af dyr:

”Ifølge transportforordningen, der er vedtaget i EU, må man ikke transportere drægtige dyr, der er længere end 90 procent henne i drægtighedsperioden, hundyr, der har født inden for den forudgående uge, eller nyfødte pattedyr, hvis navle endnu ikke er helet, med mindre det er til eller fra en dyrlæge. Ifølge en bekendtgørelse er cirkusdyr også undtaget med begrundelsen, at transporten ikke udgør den samme stress for dem, da de er vant til at blive transporteret.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Nogen har også undret sig over, at vores kameler har meget lidt pels om foråret og sommeren. Det er der en helt simpel og naturlig forklaring på: Kameler taber altid deres vinteruld, når foråret og sommeren kommer, og det betyder, at der er en periode, hvor kameler har en lidt ”plettet” uld.

One comment

  1. Hvor er det ærgeligt i har blokeret mig, og andre der stiller sig kritisk overfor jeres udnyttelse af dyr. Jeg kaster op over jeres måde at skrive dette på, som om i har frelst disse dyr istedet for at fange og udnytte dem groft, som i gør. Jeg tror ikke på jeres billetsalg går op, før i indser at folk ikke vil være med til dette længere. Sæt så de dyr på pension!

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s